PLC چیست و چه کاربردهایی دارد؟ کاسیت پردازش ماداکتو

در حالت برنامه نویسی منطق دریافت شده را از طریق رایانه را می‌پذیرد. سپس CPU در حالت ران قرار می گیرد تا بتواند برنامه را اجرا کرده و روند عملیات را پیش ببرد(مثلاً خاموش کردن موتور، باز کردن شیر و غیره). بخش های مختلف (خروجی، ورودی، پردازنده و منبع تغذیه) در یک باکس قرار میگیرد. این مدل از پی ال سی ها دارای ورودی و خروجی بیشتری می باشند و جهت کنترل در فرآیندهای متوسط مورد استفاده قرار میگیرند. جهت هوشمندسازی کارخانه ها نیز از پی ال سی کامپکت استفاده می شود. همگام سازی ارتباط برق و سیگنال را می توان در یک PLC با کمک یک رک انجام داد.

انواع منبع تغذیه صنعتی

منطق نردبان به جای کلمات، از نمادها برای شبیه سازی از کنترل منطق رله واقعی استفاده می کند. این نمادها توسط خطوط به هم متصل می شوند تا جریان را مانند تماس و سیم پیچ از طریق رله نشان دهند. با گذشت سال ها تعداد نمادها افزایش یافته است تا سطح بالایی از عملکرد را بتواند ارائه دهد. PLC ها همچنین نشانگرهای تشخیصی ارائه می‌دهند که وضعیت PLC و CPU را نشان می‌دهد.

  • نوع خروجی ترانزیستور PLC از عملیات سوئیچینگ استفاده می کند و در داخل ریزپردازنده ها استفاده می شود.
  • میدان‌های مغناطیسی ایجاد شده می‎توانند تداخلی ایجاد کنند که منجر به اشتباه خواندن احتمالی سیگنال آنالوگ شود!
  • به طور کلی اتصال دستگاه‌های فیلد به ورودی‌ها و خروجی‌های پی ال سی یک تمرین فشرده است، به خصوص زمانی که حجم زیادی از PLC I/O وجود دارد.
  • پی ال سی های Rack Mounted معمولا در سیستم های مدولار و توزیع شده استفاده می شوند.
رک از یک جدول تصویر ورودی 8 کلمه ای و همچنین یک جدول تصویر خروجی 8 کلمه ای استفاده می‌کند. گروه ورودی و خروجی را می‌توان به عنوان کلمه ای که در فایل جدول تصویر خروجی و همچنین کلمه مربوطه در فایل جدول تصویر ورودی قرار دارد تعریف کرد. بنابراین با کمک رک می‌توان به راحتی ماژول‌های ورودی و خروجی را نزدیک دستگاه‌های میدانی قرار داد و به همین دلیل به سیم‌کشی کمتری نیاز است.

مزایا و معایب اتوماسیون صنعتی

بعد از این مرحله سی پی یو به ساز و کارهای داخلی و دیگر وظایف خود می پردازد. با توجه به نتیجه ای که برنامه اجرا شده دارد، پردازنده، داده بدست آمده را در ماژول خروجی می نویسد و این کار باعث به روز شدن تمامی وضعیت ها می گردد. انجام این مراحل تا زمانی ادامه پیدا می کند که سیستم plc در حالت اجرایی خود باشد.

با این حال، تعداد رلهها، سیم‌ها و فضای مورد نیاز برای ایجاد حتی اتوماسیون ساده مشکل ساز بود. هزاران رله برای اتوماسیون یک فرآیند ساده در کارخانه لازم بود! در سال 1968 اولین کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی یا همان PLC برای جایگزینی مدارهای رله پیچیده در کارخانه‌های صنعتی به بازار آمد. PLC به گونه‌ای طراحی شده است که توسط مهندسان کارخانه و تکنسین‌هایی که قبلاً با رله و شماتیک کنترلی آشنا بودند، قابل برنامه‌ریزی است.

این نام کاربری موجود است

برای انتخاب یک PLC میبایست ابتدا نیاز های مدار مورد نیاز قیمت plc را بررسی کرد. نکته ی مهم در این قسمت این است که نباید تعداد المان های ذکر شده دقیقا برابر با مدار ما باشد زیرا ممکن است در آینده تغییراتی برای مدار پیش آید که احتیاج به المان های بیشتری داشت. پس از دانستن تعداد المان ها و در نظر گرفتن فضای اضافه میتوانیم PLC مورد نظر را انتخاب میکنیم. این سیستم های plc در گروه پی ال سی های کوچک قرار دارند و از ویژگی های آنها خروجی کمتر و محدودیت ورودی است.

PLC چیست و چه کاربردهایی دارد؟ کاسیت پردازش ماداکتو